První Trumpova vojenská akce skončila fiaskem, zemřel voják i civilisté

02.02.2017 11:02

Americká armáda ve středu přiznala civilní oběti útoku, který proběhl minulý víkend v Jemenu s cílem zasáhnout místní pobočku teroristické sítě Al-Káida. Prezident Donald Trump, který zásah nařídil jako svou vůbec první vojenskou akci, vzdal o několik hodin dříve na vojenské základně ve státě Delaware hold členovi speciálního komanda, který při útoku zahynul. Kritici z armádních řad tvrdí, že zbytečně zemřelo několik lidí, neboť operace nebyla dostatečně připravena.

Velitelství americké armády uvedlo, že při útoku byli „pravděpodobně zabiti" civilisté, mezi nimiž mohly být i děti. „Možné civilní oběti, o nichž víme, byly zřejmě zasaženy vzdušnou palbou, která byla povolána na pomoc americkým jednotkám," sdělilo v prohlášení velitelství blízkovýchodních a asijských operací amerického vojska.

Trump se na návštěvě základny vojenského letectva v delawarské metropoli Dover setkal s příbuznými Williama Owense, který byl členem komanda Navy SEALS zasahujícího proti místní buňce Al-Káidy v Jemenu. Setkání, během něhož byly na základnu dopraveny Owensovy pozůstatky, se odehrálo bez přítomnosti médií.

Ministerstvo obrany oznamuje smrt velitele Námořnictva Spojených států Williama „Ryana" Owense

Během akce zemřeli civilisté

Kritici z řad armády citovaní agenturou Reuters tvrdí, že operace nařízená Trumpem v neděli byla špatně připravena, což stálo Owense život. Akce byla podle tří armádních zdrojů Reuters nedostatečně zpravodajsky zajištěna a ani neměla odpovídající pozemní podporu. Útočící komando se kvůli tomu prý setkalo s nečekaně silnou obranou a čelilo odstřelovačům či nášlapným minám. Tři američtí vojáci byli zraněni.

Vedle 14 radikálů navíc podle místních lékařů zahynula i řada nevinných lidí, včetně deseti žen a dětí. Byla mezi nimi i dcera radikála Anwara al-Awlakiho, kterého v roce 2011 zabil při náletu americký bezpilotní letoun.

 

Zpět

Kontakt

hnutisocialneslabych
karlova studanka 12
Karlova Studánka
79324

73949081

© 2014 Všechna práva vyhrazena.

Tvorba webových stránek zdarmaWebnode