SVĚT SE PŘIPRAVUJE NA VÁLEČNÝ KONFLIKT

11.04.2017 19:06

Rusko, Írán a Sýrie: Už nedovolíme USA překročit červenou čáru!

Rusko, Írán a Sýrie: Už nedovolíme USA překročit červenou čáru!

Vojenští představitelé z Ruska, Íránu a Sýrie vydali společné prohlášení, v němž se zavázali k silové  odpovědi na „novou agresi“ proti Syrské arabské republice, bez ohledu na to, odkud vzejde.

RIA Novosti citovala agenturu Reuters, která se odvolala na koordinační centrum pro boj proti terorismu, umístěné v Bagdádu.

„Amerika se svojí agresí proti Sýrii překročila červenou čáru. Odteď budeme reagovat silou proti jakémukoli agresorovi a jakémukoliv překročení červené čáry, a Amerika ví, že jsme schopni adekvátně reagovat,“ cituje prohlášení agentura Reuters.

Tiskový mluvčí prezidenta Ruska Dmitrij Peskov oficiálně nepotvrdil ani nevyvrátil zprávu Reuters. Nicméně se v neděli uskutečnil rozhovor mezi představiteli Ruska a Íránu Vladimirem Putinem a Hassanem Ruhanim, v jehož průběhu zdůraznili „nepřípustnost americké agrese proti suverénnímu státu, v rozporu s mezinárodním právem“.

Dva hlavní spojenci Sýrie se očividně chystají dát americké armádě účinnou reakci na raketové ostřelování letiště Šajrat. Řada vojenských expertů se domnívá, že tato reakce nebude a neměla by být symetrická – ostřelování za ostřelování v tomto případě není možné, uvedla ruská agentura.


Úder protilodních raket na americké torpédoborce ve Středomoří vypadá pro některé lákavě, ale nevyhnutelně by vedl k prudké eskalaci konfliktu až do třetí světové války. Přes hrozící rétoriku, je nepravděpodobné, že americký prezident Donald Trump „zvýší sázky“, které zaženou Rusko a Írán do kouta a donutí je k přímé vojenské reakci. Avšak přijetí některých ochranných opatření jsou spojenci schopni.

„Rusko a Írán nyní aktivně posílí syrský protiraketový a protiletadlový systém novými technologiemi,“ řekl RIA Novosti šéfredaktor Národní obrany Igor Korotčenko. Uvedl, že až do úderu USA neměla syrská strana takovou potřebu. „Nyní jsou Syřané jsou nuceni se naučit  efektivně pokrýt své strategické cíle před temito hrozbami." Popsal protiraketovou a protileteckou výzbroj jako slabou, která může sestřelit jedno samostatné letadlo. Ale možnost protivzdušné obrany státu zachytit nízko letící cíle (jako jsou řízené střely „Tomahawk“) jsou značně omezené.

Proto Korotčenko předpokládá, že dojde k modernizaci syrských zbraní podle „vietnamského mustru“, přičemž by Rusko poskytlo výcvik a dočasně i techniku armádě Sýrie.

Znalec připomněl, že ruské protiletadlové raketové systémy S-400, stejně jako systémy protivzdušné obrany přímého operativního propojení ruského námořnictva ve Středozemním moři jsou primárně určeny pro obranu letecké základny Hmeymim a logistiky v Tartusu.

Nicméně je Rusko schopno nanést přímý, byť asymetrický, vojenský úder. Jak uvedl vedoucí výzkumného Národního bezpečnostního střediska veřejné politiky Alexander Žilin, nejlepší odezvou ze strany Ruska a Íránu, je stupňující se intenzita vojenských operací proti teroristickým skupinám v Sýrii.

„Naši politici z nejvyšších míst opakovaně vyjádřili prostou myšlenku: Islámský stát je dnes ve skutečnosti nástrojem některých západních zemí pro vedení třetí světové války nejadernými prostředky,“ konstatoval Žilin. „Myslím, že doba příměří a kompromisů je za námi. Teroristy je třeba ničit tvrdě a nekompromisně. Hned od Západu je slyšet pískot. To není překvapující, protože země NATO vyzbrojily a cvičily mnoho teroristických skupin, které nazývají „umírněné“. Takže jediné východisko je připravit USA o jejich „spojence“. Proto není třeba posilovat naše vzdušné uskupení v Sýrii. Prostě ignorovat hlasité projevy „znepokojení“ ze strany našich západních „partnerů“ a dělat svoji vlastní věc.“

RIA Novosti pak upozoňuje: první náznak toho, že Rusko bude jednat v Sýrii bez ohledu na Spojené státy, bylo pozastavení memoranda o prevenci incidentů ve vzdušném prostoru ATS. Tato dohoda je platná od října 2015 a měla zvýšit bezpečnost letadel z různých zemí na syrské obloze. Toto diplomatické řešení ochladí nadšení některých spojenců USA v protiteroristické koalici.
 

 


Například belgické ministerstvo obrany v sobotu pozastavilo odlety svých stíhacích bombardérů F-16 na bojové mise. A v neděli německý ministr zahraničí Sigmar Gabriel přímo vyzval Washington, aby zabránil eskalaci v tomto regionu a nespoléhal se na brutální vojenskou sílu. Zdůraznil, že syrský konflikt nemůže být vyřešen bez účasti Moskvy. Podobný postoj v pondělí vyjádřila komisařka EU pro zahraniční věci Federica Mogheriniová.

Jestli považuje ruská strana za nezbytné obnovit vojenskou spolupráci se západními zeměmi na Středním východě, může být známo ve středu: Rada federace na plenárním zasedání má v úmyslu přijmout formální sdělení určené parlamentům zemí v souvislosti s americkým raketovým útokem na syrskou leteckou základnu.

Zpět

Kontakt

hnutisocialneslabych
karlova studanka 12
Karlova Studánka
79324

73949081

© 2014 Všechna práva vyhrazena.

Tvorba webových stránek zdarmaWebnode